Blonda diafană și veșnicul înamorezat

Cine știe povestea lui Florin Piersic, știe și că era aproape tot timpul îndrăgostit de partenerele lui de scenă. Una dintre constante, însă, pare să fie originea maghiară a multor dintre iubiri, știute sau neștiute. Dar fel de bine putem spune că toată lumea era îndrăgostită de frumoasa Anna Szeles, la fel de frumoasă chiar și acum!

Dar șarmantul Florin Piersic nu a fost niciodată bărbatul unei singure iubiri. De altfel, a mărturisit public că „Eu cred că suntem făcuţi din iubire, trăim pentru a primi şi a dărui iubire. Fără dragoste ar fi pustiu în lume. Iubirea poate să umfle pânzele speranţei, dar singură nu poate niciodată să ducă corabia la mal”.

La vremea la care a cunoscut-o pe Anna Szeles, Florin Piersic încheiase deja căsnicia cu Tatiana Iekel, mama primului său copil, Florin Piersic Jr., și trecuse prin mai multe relații foarte publice deși nu oficializate. Anna avea 23 de ani și despre prima întâlnire cu Florin Piersic a povestit că a fost pe vremea când filma pentru Vârsta dragostei. După ce Florin a invitat-o la un spectacol, regizorul Francisc Munteanu a avertizat-o să nu se ducă, pentru că va sfârși prin a se îndrăgosti de Piersic.

Chiar dacă nu din primul moment al întâlnirii, Florin Piersic tot a cucerit-o pe Anna și a făcut-o pe modelul Cyrano De Bergerac. Deși nu avea nevoie de un Făt-Frumos care să dea voce scrierilor lui pătimașe, avea nevoie, totuși de un ”poștaș”. Și pentru că viteza de acțiunea a  Poștei Române nu putea ține pasul cu impetuozitatea lui Piersic, s-a folosit de cel mai comod mijloc de transport al vremii. Trenul. Mai exact controlorul de bilete, cunoscutul ”naș”. Povestea a fost spusă tot de Anna, care la vremea respectivă făcea des naveta cu trenul, pentru că locuia în Ardeal și filma în București. De obicei călătorea la cușetă și până la Cluj reușea să se odihnească, atfel încât salva o zi de lucru. Dar odată cu dezlănțuirea Piersicului, acest lucru s-a dovedit imposibil, pentru că o noapte întreagă, în tren, a primit scrisori de dragoste de la el, aduse de controlorul de bilete. Florin Piersic lansase ofensiva și nu avea deloc gând să bată pasul pe loc! Sau așa credea el, pentru că Anna nu a capitulat definitiv, chiar dacă într-una dintre scrisori o chiar cerea de nevastă.

S-au căsătorit în 1975, un an mai târziu a venit pe lume fiul lor, Daniel. Mariajul a ţinut 10 ani, dar ei nu au locuit efectiv împreună. Ea era la Cluj, el, în București. Făceau naveta ca să se vadă, pentru că ea juca la Teatrul Maghiar din Cluj. Cu siguranță ar fi putut să se mute în capitală, chiar dacă accentul ei maghiar i-a creat probleme pe ecran, dar Anna Szeles a vrut să își păstreze independența. Și probabil nu avea nici foarte mare încredere în fidelitatea lui Florin Piersic. Iar intuiția ei a fost corectă, pentru că au divorţat în 1985, după ce, spunea ea, aflase prea multe. Anna Szeles s-a mutat în Ungaria cu copil cu tot și trăieşte la Budapesta, însă revine an de an în România. 

Într-un interviu recent la un post de televiziune, Florin Piersic a povestit în stilu-i caracteristic despre iubirea lui cu Szeles și familia lor mai puțin conformistă. A fost o căsnicie excepțională, spune el! Și cu siguranță a iubit-o teribil, tot în felul lui. Relația lor s-a păstrat bună peste timp, a sprijinit-o chiar și când a plecat cu copilul lor la Budapesta. Iar Daniel, băiatul Annei Szeles cu Florin Piersic, a revevenit și el des la Cluj. Acum trăiește împreună cu familia lui în Austria. Marea poveste de iubire a părinților lui, legendara frumusețe a mamei și enorma personalitate a tatălui și-au pus, probabil amprenta asupra lui și l-au făcut să stea departe de ochii lumii. 

Reportaje