Cătălin Striblea

1. Ce reprezintă identitatea etnică în contextul psiho-socio-cultural de astăzi? (dacă dobândește vreo însemnătate/importanță anume sau e mai degrabă e alterat conceptul)

Într-o lume globală, cu granițe cât mai puține, ar trebui să nu mai prezinte cel mai important lucru. Dar, după cum vezi, identitatea etnică este și pretextul războiului de lângă noi. Unul dintre ele sau, de fapt, negarea unei identități etnice. În contrast la libertatea de circulație și de gândire din ce în ce mai mare, identitatea a devenit un fel de ancoră la lumea pe care o știm de decenii. Ea înseamnă pentru mulți mai mult decât un fundament cultural, ea devine un fundament național, motiv de existență și de afirmare. E firesc să fie așa, pentru că identitatea etnică e un lucru tangibil în fața unei lumi noi. Așadar, deși o lume globală pune la un loc și valorizează toate identitățile etnice, aproape firesc etnia rămâne la fel de importantă.  

2. Ce etnie simțiți să declarați la recensământ și de ce?

Sunt român și așa voi declara. Nu cred că e loc de dubii aici. 

3. E important să păstrăm referințele referitoare la etnie în dialogul din interiorul familiilor, grupurilor sociale, națiunilor? Dar să promovăm relevanța identității etnice și să ne asumăm etnia? De ce?

E important din punct de vedere cultural. Avem gânduri și simțiri diferite, avem legături cu strămoșii noștri sau capacitatea de a interpreta diferit anumite situații. Este firesc să ne afirmă etnia pentru că ea ne definește din punct de vedere al evoluției ca oameni. Sigur că ne formează obiceiurile și trecutul celor de lângă noi. Dacă vrei însă prin asta doar să accentuezi că ești diferit sau superior, de aici încep necazurile. 

4. Din narativele observate, care e percepția generală asupra identității?

Percepția mea este că foarte multă lume se valorizează prin diferențierea identitară. Și că accentuează cât de buni sunt în comparație cu ceilalți. Sau invers. Există, însă, din ce în ce mai mulți oameni care știu să distingă părțile care unesc. 

5. Ce înseamnă diversitatea etnică pentru o țară precum România? 

Asta este o forță formidabilă. Să ai neamuri diferite care să contribuie la dezvoltarea unei țări este un lucru extraordinar. Câtă vreme poți să ții pacea între ele, eu cred că fiecare va contribui la bunăstarea generală. Cred că este o bucurie să avem aici atât de multe naționalități și că ne putem împărtăși experiențele. 

Episoade